Je eigen nieuwsbrief maken: aan de slag met deze 9 tips!
1 Waarom stuur je een nieuwsbrief? Bepaal je doel
2 Naar wie stuur je je nieuwsbrief? Bepaal je doelgroep
3 Stel relevantie nieuwsbrieven op. Bepaal de inhoud
4 Don't miss out! Zet je belangrijkste topic bovenaan
5 Maak er iets moois van. Voeg afbeeldingen en knoppen toe
6 Maak je lezers nieuwsgierig door een prikkelende titel
8 Dubbelcheck je nieuwsbrief vooraleer je hem uitstuurt
9 Geef de kans om uit te schrijven
“Ik wil wel een nieuwsbrief sturen, maar ik weet niet hoe!”
Denk jij dit soms ook? Trek het je niet aan, je bent niet alleen. Veel bedrijven lijken met een vingerknip dé perfecte nieuwsbrief uit te sturen, evenveel andere slaan de bal mis. Ik ben er zeker van dat jij graag bij die eerste categorie hoort. Daarom geef ik je 9 tips om zelf met je nieuwsbrief aan de slag te gaan.

Scroll even door je eigen mailbox en tel het aantal nieuwsbrieven dat jij dagelijks ontvangt. Het zijn er vast heel wat. Nieuwsbrieven zijn dan ook een populair medium voor bedrijven om belangrijk en interessant nieuws tot bij hun klanten te krijgen. Vraag je je af of nieuwsbrieven nog steeds waardevol zijn? Yes, baby! Als jij jouw nieuwsbrief goed inzet, lezen je klanten hem met plezier. En gelukkige klanten = happy business.
1. BEPAAL WAT JE MET JE NIEUWSBRIEF WIL BEREIKEN
Waarom stuur je een nieuwsbrief naar je klanten? Zolang je op deze vraag geen duidelijk antwoord kan geven, wacht je beter nog even met uitsturen. Neem even de tijd om erover na te denken. Misschien wil je informeren over je bedrijf. Of je wil een nieuw product promoten. Sommige nieuwsbrieven hebben als doel om te inspireren. Alles is mogelijk. Maar jij moet eerst goed weten wat jij met je nieuwsbrief wil bereiken.
Tip: niet elke nieuwsbrief moet eenzelfde doel hebben. Wissel af!
2. DEFINIEER JE DOELGROEP
Je hebt een groot klantenbestand (good for you!). Toch is niet elke klant hetzelfde en niet iedereen heeft dezelfde interesses. Beeld je in dat je een webshop hebt met verzorgingsproducten. Je promoot een nieuw product in het gamma dat dé oplossing biedt tegen acne. Mila is 18 en wil er meteen alles over weten. Missie geslaagd! Via je nieuwsbrief klikt Mila gretig door naar je webshop. Maar Nicole vierde vorige week haar 57e verjaardag en is die lading nieuwsbrieven over jeugdpuistjes intussen grondig beu. Pas op dat je haar als klant niet uit het oog verliest.
Tip: verzamel gegevens over jouw klanten zoals leeftijd, geslacht, interesses, vorige aankopen… Zet ze in om de juiste nieuwsbrief bij de juiste klanten te krijgen.
3. STEL RELEVANTE NIEUWSBRIEVEN OP
Nu je je verschillende doelgroepen hebt bepaald, kan je beginnen te schrijven. Maar denk eerst goed na. Wat wil je precies vertellen? Welke nieuwtjes zijn het waard om te delen? Iets wat je in twee zinnen kan vertellen, is misschien niet zo nieuwswaardig. Stuur geen nieuwsbrief uit “om een nieuwsbrief uit te sturen”. Nieuwsbrieven waarin niets interessant voor je klanten staat, zullen al snel vervelen. Je klanten zullen volgende nieuwsbrieven misschien ongeopend deleten. Al je harde werk voor niets!
Tip: hou rekening met feestdagen, actualiteit, belangrijke momenten voor jouw zaak... Intregreer ze in je nieuwsbrief als ze relevant zijn!
4. PLAATS JE BELANGRIJKSTE NIEUWS BOVENAAN
Natuurlijk hoop je dat men je nieuwsbrief van boven tot onder leest. Maar we weten allebei dat die kans niet erg groot is. Wees eerlijk: lees jij alle topics in de nieuwsbrieven die jouw mailbox vullen? (No shame there, ik doe het zelf ook niet).
Zet daarom het belangrijkste topic bovenaan. Geef lezers niet de kans het hotste nieuws te missen!
Tip: plaats het eerste topic bv. in een groter lettertype of in een gekleurde kader. Zo valt het nog beter op!
5. VOEG AFBEELDINGEN EN KNOPPEN TOE
Het oog wil ook wat. Afbeeldingen en knoppen trekken de blik van je klanten naar waar jij hem wil. Voeg foto’s van je producten toe of kies uit het aanbod stockbeelden van websites zoals Pixabay (gratis) en Shutterstock (betalend).
Zet bij elk topic in je nieuwsbrief een duidelijke knop naar je website. Maak hem groot genoeg, zodat mensen er makkelijk op kunnen klikken. Dit is ook belangrijk voor je klanten die de nieuwsbrief op hun smartphone lezen (en dat zijn er heel wat).
Tip: Zet een duidelijke boodschap (Call To Action) op de knoppen die je lezers aanzetten om actie te ondernemen: ontdek het hier – ga naar de webshop – geniet van de actie. Wees creatief!
6. KIES EEN PRIKKELENDE TITEL
Het eerste wat je klanten zien, is de titel van je nieuwsbrief. Die verschijnt vaak vetgedrukt in het lijstje met nieuwe berichten in de inbox. Zorg ervoor dat de titel aanspreekt of nieuwsgierig maakt. Zo maak je meer kans dat je klanten de nieuwsbrief zullen openklikken.
Hieronder zie je twee mogelijke titels voor eenzelfde nieuwsbrief van onze webshop met verzorgingsproducten. Weet je nog hoe we het wondermiddel tegen acne wilden promoten? Welke e-mail zou de 18-jarige Mila openklikken, denk je?
NIEUWSBRIEF: Nieuwe producten in ons gamma.
of
Bye bye acne! Wij hebben dé oplossing gevonden!
Mijn gok is dat zij liever bye bye zegt tegen acne, niet?
Vergeet ook je preheader niet. Dat is de tekst die je onder de titel leest. Ook hier kan je extra informatie vermelden om je klanten nog nieuwsgieriger te maken. In ons voorbeeld kunnen we Mila helemaal over de streep trekken door deze preheader:
Scoor jouw producten met 20% korting.
Wedden dat Mila je nieuwsbrief leest?
Tip: schrijf steeds voor je klanten. Stel je in hun plaats en bedenk wat zij graag willen lezen. Pas je schrijfstijl aan hen aan.
7. MAAK GEBRUIK VAN MARKETINGPLATFORMEN
Er zijn verschillende platformen waar je gebruik kan maken van templates om je nieuwsbrief op te stellen. Denk hierbij aan Mailchimp. Dit is het meest gekende platform. Ook in de gratis versie kan je al heel wat creëren.
Tip: kies een template en stel al je nieuwsbrieven volgens eenzelfde stramien op. Zo herkennen klanten de nieuwsbrief en voelt het vertrouwder aan.
8. LEES EN HERLEES JE NIEUWSBRIEF
Stop! Druk niet te snel op die knop om je nieuwsbrief te verspreiden. Zodra je hem naar je klanten hebt verstuurd is er geen weg terug. Oké, dat klinkt onheilspellender dan het is, maar je wil liever geen joekels van typfouten in je nieuwsbrief laten staan.
Neem de tijd om je nieuwsbrief te lezen en te herlezen. Het helpt ook om hem eerst door iemand anders te laten nalezen. Jouw ogen weten namelijk al wat ze moeten lezen en durven zomaar over fouten heen te kijken.
Tip: stuur eerst een testmail naar jezelf. Zo kan jij controleren hoe de nieuwsbrief in een mailbox belandt. Pas wanneer je helemaal tevreden bent, deel je je nieuwsbrief met je beoogde doelgroep.
9. ZEG GEEN VAARWEL MAAR WEL TOT ZIENS
Het is nooit leuk wanneer klanten zich willen uitschrijven. Liever wil je hen allemaal blijven bereiken met je nieuwsbrieven. Toch doe je er goed aan je klanten de kans te geven zich uit te schrijven wanneer zij dat willen.
Je kan wel een reden vragen voor hun uitschrijven. Op die manier kan je hier in de toekomst misschien rekening mee houden. Je klanten kunnen verschillende redenen hebben om je nieuwsbrief niet meer te willen ontvangen.
Ze ontvangen er te veel: oeps, iets rustiger aan met die nieuwsbrieven! Stuur er niet té vaak en overlaad de mailboxen niet. Nobody likes a stalker.
Ze vinden de info niet relevant: misschien kan je de doelgroepen opnieuw onderzoeken en bepalen.
Ze hebben geen interesse meer: dat is jammer, maar daar kan jij niet altijd iets aan doen. Misschien komen ze later wel weer terug. Blijf hoopvol!
Uitschrijven kan je gemakkelijk aanbieden via een knop of een hyperlink. In een template staat dit meestal al voor je klaar. Handig, toch?
Tip: personaliseer de boodschap die je klanten lezen wanneer ze zich willen uitschrijven. Laat hen weten dat je het jammer vindt. Misschien bedenken ze zich wel. Als ze dat niet doen, no hard feelings.
Zet nieuwsbrieven optimaal in voor je zaak. Het is dé manier om je klanten te bereiken, want door zich in te schrijven voor je nieuwsbrief kan jij makkelijk bij hen aankloppen. Ze hebben de deur voor je op een kier gezet. Kick jij hem nu wagenwijd open?
Heb je na deze tips liever toch wat hulp bij het opstellen van je nieuwsbrief? Ik sta steeds paraat om je te helpen.